Σάββατο, Ιουλίου 05, 2008

Υπεράνθρωπος/Υπέρβαση/Καύσωνας

Εκπλήσσομαι -ευχάριστα- πολλές φορές με πράγματα που συμβαίνουν εδώ μέσα. Είναι φορές που γράφω σχεδόν "υποκινούμενος" απο συζητήσεις έξω απο το δίκτυο, φορές που κάνω copy-paste διαλόγους στο msn, φορές που συζητάμε μετά, για κάποια κείμενα, γιατί γράφτηκαν έτσι και όχι έτσι, αν υπάρχει κάτι απο πίσω και τι είναι αυτό κλπ. Το θέμα της ψυχανάλυσης πάντως "πουλάει" πολύ, διαπίστωσα πρόσφατα μετά απο μια κουβέντα, κοιτώντας τα στατιστικά, αλλά και με κάποια σχόλια του vangelisb και του ανώνυμου που μου είχαν ξεφύγει. Έτσι όπως πάει το μπλογκ, "κινδυνεύει" να γίνει πεδίο ανάλυσης και εξερεύνυσης των εαυτών μας, αστειευόμαστε με τη Μ. που είναι ειδικός. Και για να δώσω περισσότερη τροφή κι εγώ, πιο κάτω είναι -σκόρπια-λόγια του Ζαρατούστρα που χτυπάνε κατευθείαν στο σωστό σημείο.
Αγαπώ εκείνους που δεν ψάχνουν πρώτα ένα λόγο πέρα από τ' αστέρια για να κατεβούνε και να θυσιαστούνε, αλλά θυσιάζουν τον εαυτό τους στη γη, ώστε η γη του Υπεράνθρωπου στη συνέχεια να έρθει. Αγαπώ αυτόν που ζει για να μαθαίνει, και αναζητεί να μαθαίνει ώστε ο Υπεράνθρωπος στη συνέχεια να ζήσει. Έτσι αναζητεί τη δική του κατάβαση. Αγαπώ αυτόν που δεν κρατάει μερίδιο πνεύματος για τον εαυτό του, αλλά θέλει να είναι πλήρως το πνεύμα της αρετής του: έτσι περπατάει σαν πνεύμα πάνω απ' τη γέφυρα. Αγαπώ αυτόν που κάνει την αρετή του κλίση και πεπρωμένο του: έτσι, για χάρη της αρετής του, είναι διατεθειμένος να συνεχίσει να ζει, διαφορετικά να μη ζήσει άλλο. Αγαπώ αυτόν του οποίου η ψυχή είναι πλουσιοπάροχη, που δεν θέλει ευχαριστώ και δεν τα επιστρέφει: αφού πάντα παρέχει, και δεν επιθυμεί να κρατήσει για τον εαυτό του. Αγαπώ αυτόν που ντρέπεται όταν τα ζάρια πέφτουν ευνοϊκά γι' αυτόν, και που στη συνέχεια ρωτάει: "Είμαι ανέντιμος παίχτης;"- επειδή είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει. Αγαπώ αυτόν που σκορπάει λόγια χρυσά πριν από τα έργα του, και πάντα κάνει περισσότερα απ' ότι υποσχέθηκε: γιατί αναζητάει τη δική του κατάβαση. Αγαπώ αυτόν που δικαιολογεί τους μελλοντικούς, και συγχωρεί τους παρελθόντες: γιατί είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει στους τωρινούς. Αγαπώ αυτόν του οποίου η ψυχή είναι βαθιά ακόμα και στο πλήγωμα, και μπορεί να υποχωρήσει σε κάτι μικρό: έτσι περνάει εθελουσίως πάνω από τη γέφυρα. Αγαπώ αυτόν που οποίου η ψυχή είναι τόσο υπερπλήρης που ξεχνάει τον εαυτό του, και όλα τα πράγματα είναι μέσα του: έτσι όλα τα πράγματα γίνονται η κάθοδός του. Αγαπώ αυτόν που είναι ελεύθερο πνεύμα και ελεύθερη καρδιά: έτσι το κεφάλι του είναι μόνο τα σπλάχνα της καρδιάς του, η καρδιά του, όμως, προκαλεί την κατάβασή του. Αγαπώ αυτούς που δεν ξέρουν να ζουν παρά μόνο σαν καταβάτες, επειδή είναι οι υπερβάτες.
Υπεράνθρωπος είναι αυτός που θα επιβιώσει στην Αθήνα των 42 βαθμών υπο σκιά. Αγαπώ αυτούς που δίνουν όχι για να πάρουν. Αγαπώ αυτούς που ξέρουν να μοιράζονται. Αγαπώ αυτούς που κάνουν υπερβάσεις γιατί μόνο έτσι θα καταλάβουν τι γίνεται μέσα τους. Αγαπώ αυτούς που δοκιμάζουν (όσο δύσκολο και ακατόρθωτο κι αν φαντάζει) να κάνουν ένα βήμα παραπάνω.. να ανακαλύψουν.. τον εαυτό τους.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι είναι ο πίθηκος προς τον άνθρωπο; Ένα περιγέλασμα, ένα επόνειδο πράμα. Και το ίδιο ακριβώς θα είναι ο άνθρωπος προς τον Υπεράνθρωπο: ένα περιγέλασμα, ένα πράμα της ντροπής. Έχετε προχωρήσει από το σκουλήκι στον άνθρωπο, και πολύ ακόμα μέσα σας είναι του σκουληκιού. Κάποτε ήσασταν πίθηκοι, κι όμως ακόμα ο άνθρωπος είναι περισσότερο πίθηκος από οποιονδήποτε πίθηκο. Ακόμα κι οι πιο σοφοί ανάμεσά σας είναι μόνο μια δυσαρμονία και μείγμα φυτού και φαντάσματος.

Ανώνυμος είπε...

"Αγαπώ αυτόν που οποίου η ψυχή είναι τόσο υπερπλήρης που ξεχνάει τον εαυτό του, και όλα τα πράγματα είναι μέσα του: έτσι όλα τα πράγματα γίνονται η κάθοδός του".
Ότι πιο όμορφο και σημαντικό έχω ακούσει.........