1. Τι είναι το Κιότο;
Πόλη της Ιαπωνίας με 1,5 εκατομμύριο κατοίκους. Εκεί συγκλήθηκε το 1997 η ομώνυμη συνέλευση, που κατέληξε στην έκδοση του ομώνυμου Πρωτοκόλλου.
2. Τι είναι το πρωτόκολλο του Κιότο;
Είναι ένα νομικό εργαλείο, το οποίο υπέγραψαν 141 χώρες από όλο τον κόσμο, ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα. Υπογράφοντας μια χώρα το πρωτόκολλο του Κιότο δεσμεύεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές έξι αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
3. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις της Ελλάδας, βάσει του Πρωτοκόλλου;
Αυτή την περίοδο (2008-2012), να συγκρατήσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο +25% σε σχέση με το 1990, που ορίστηκε ως «έτος βάση». Ο στόχος φαίνεται σε αυτή τη φάση εφικτός.
4. Πώς επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος;
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κάθε κυβέρνηση πρέπει να καταρτίσει ένα «εθνικό σχέδιο», βάσει του οποίου «μοιράζονται» τα δικαιώματα εκπομπών στους βασικούς κλάδους και συγκεκριμένα στις βιομηχανίες. Το Α’ Εθνικό Σχέδιο αφορούσε την περίοδο 2005-2007. Το Β’ Εθνικό Σχέδιο δεν έχει ακόμα εγκριθεί: αφορά την περίοδο 2008-2012 και κατένειμε δικαιώματα εκπομπής 328 εκατ. τόνων σε 152 επιχειρήσεις.
5. Η Ελλάδα θα εκπέμψει περισσότερους ή λιγότερους ρύπους σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο;
Η Ελλάδα αναγκάστηκε τελικά να δεχθεί μείωση 6,4 εκατ. τόνων για την περίοδο 2008-2012, έναντι αύξησης 4,3 εκατ. τόνων που είχε αρχικά ζητήσει.
6. Ποια βιομηχανία έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην Ελλάδα;
Η ΔΕΗ, που είναι η πιο ρυπογόνος επιχείρηση στη χώρα. Από τους 328 εκατ. τόνους CO2 που δικαιούται να εκπέμψει η χώρα για το 2008-2012, η ΔΕΗ δικαιούται τους 230 εκατ. τόνους, ήτοι το 70,1%.
7. Τι είναι οι ευέλικτοι μηχανισμοί του πρωτοκόλλου του Κιότο;
Μια χώρα μπορεί να πετύχει το στόχο της, είτε μειώνοντας τις εκπομπές της, ή χρησιμοποιώντας κάποιους ειδικούς μηχανισμούς που πριμοδοτούν όσους μειώνουν τις εκπομπές τους.
8. Τι είναι το χρηματιστήριο ρύπων;
Η εμπορία εκπομπών ή αλλιώς χρηματιστήριο ρύπων είναι ο πιο γνωστός από τους ευέλικτους μηχανισμούς. Βάσει του μηχανισμού αυτού, κάθε χώρα ή βιομηχανία που έχει επιτύχει να μειώσει τις εκπομπές της πέραν των αρχικών στόχων μπορεί να πουλήσει το περισσεύον δικαίωμα εκπομπών σε άλλη χώρα ή επιχείρηση και να βγάλει κέρδος. Με τον τρόπο αυτό επιβραβεύεται.
9. Ποιες είναι οι τιμές των αερίων του θερμοκηπίου;
Σήμερα το δικαίωμα εκπομπής ενός τόνου CO2 πωλείται προς 25 ευρώ. Εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι η τιμή θα φθάσει σταδιακά ακόμα και τα 40 ευρώ/τόνο!
10. Ποιοι είναι οι υπόλοιποι ευέλικτοι μηχανισμοί;
Η παροχή κινήτρων στις βιομηχανίες των αναπτυγμένων χωρών να επενδύσουν σε τεχνολογίες μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου στις αναπτυσσόμενες χώρες ή σε χώρες που έχουν δεσμευτεί για μειώσεις μέσω του Κιότο (λ.χ. οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης).
(Απο την Καθημερινή της Κυριακής)
Η Ελλάδα τι σχέση έχει με το "Κιότο"? Πλέον καμία. Η ένδοξη χώρα με τους κουτοπόνηρους πολιτικούς απεβλήθη απο τους μηχανισμούς που προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο γιατί κρίθηκε αναξιόπιστη. Τα στοιχεία δηλαδή που στέλνουμε στους "ξένους" απέχουν πολύ απ'την πραγματικότητα η καλύτερα δεν έχουμε επαρκείς μηχανισμούς για την μέτρηση των ρυπων, όπως δεν έχουμε για την οικονομια, για την παιδεία κλπ κλπ. Ας μην "ακουμπήσουμε" καλύτερα το θέμα των ανθρώπινων δικαιωματων και τις καθημερινές συστάσεις και επιπλήξεις που δεχόμαστε απο διεθνείς οργανισμούς και παρατηρητήρια.