Τρίτη, Μαρτίου 23, 2010

Άσπρο-Μαύρο

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ (δυστυχώς και των σοβαρών εφημερίδων συμπεριλαμβανομένων) πρέπει σιγά- σιγά να κάνουμε χώρο στα σπίτια μας (όσοι δεν μεταναστεύσουμε) για τις προμήθειες σε γάλα, ρύζι, δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, τσιγάρα ίσως πριν ακριβύνουν, αγαθά εν γένει, γιατί ο αέρας μας τελειώνει. Κάποιοι γελοίοι διέδωσαν ότι στο νομισματοκοπείο κόβουν δραχμές. Ζόφος.
Μαζί με όλα τα δεινά που υποτίθεται οτι φέρνει το 2010, έχουμε και τις διάφορες "συνομοταξίες" που άρχισαν να χαίρονται. Συμβαίνει άλλωστε με κάθε καινούρια χρονιά, πόσο μάλλον φέτος. Για τους τσαρλατάνους καταστροφολόγους-μελλοντολόγους π.χ, the time has come, είμαστε μια ανάσα απο τους τίτλους τέλους του 2012. Για τους θρησκόληπτους ηθικολόγους κατευθυνόμαστε ολοταχώς προς την κόλαση χρόνο με το χρόνο (το γνωρίζαμε και πριν τη Τζούλια), για τους απλά απαισιόδοξους η οικονομική κατάσταση ήταν το κερασάκι στην τούρτα (η τούρτα όμως ήταν φαγωμένη χρόνια πριν), για τους γραφικά απαισιόδοξους το κάθε πέρσι και καλύτερα φαίνεται να παίρνει ρεβάνς φέτος (μόνο που αν πραγματικά το πιστεύεις αυτό απλά δεν έχεις καταλάβει ότι έχεις πεθάνει). Για τους κατ'επάγγελμα οικολόγους η ώρα της εκδίκησης της γης έχει περάσει, δυστυχώς δεν προλάβαμε να κάνουμε κάτι, άρα θα υποστούμε τις συνέπειες (ναι ok αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε, γι αυτό εκτός απο τα συμβολικά ον-οφ στους διακόπτες ας προτείνει κάποιος κάτι ρεαλιστικό κι ας αναλάβουμε όλοι "τις ευθύνες μας"). Ο κατάλογος είναι μεγάλος.
Δεν ήμουν ποτέ ο πιο αισιόδοξος άνθρωπος του κόσμου αλλά κάθε νέα χρονιά την έβλεπα σαν ευκαιρία να ξεκινήσω κάτι καινούριο και να διορθώσω κάτι απο τα παλιά. Λίγες φορές τα κατάφερνα αλλά δεν έχει καμία σημασία.
Ένα καλό "αντικαταθλιπτικό" είναι ότι μέσα σε 3 μόνο μήνες το '10 έχει φέρει κάποιους εξαιρετικούς νέους δίσκους, που σίγουρα, μα σίγουρα, θα είναι μέσα στους καλύτερους της χρονιάς (μεγάλο θέμα αυτό με τις λίστες για να αναλυθεί τώρα). Στα χρόνια του γρήγορου downloading, δηλαδή την τελευταία πενταετία, δεν έχω ακούσει κανέναν δίσκο περισσότερες φορές απο όσες έχω ακούσει φέτος αυτόν του Gonjasufi. Αγροίκος στην όψη, γιόγκι μυστικιστής, ερημίτης, ψιθυρίζει, ραπάρει, μουγκρίζει επάνω στον μπασταρδεμένο -μερικές φορές hiphop μερικές όχι- ρυθμό των εταίρων Flying Lotus και Gaslamp Killer. Τραχύς ήχος, επιρροές απο Ανατολή και Δύση, ένας γνήσια λαϊκός δίσκος είναι η καλύτερη κυκλοφορία της Warp εδώ και πάρα πολυ καιρό. Ο Caribou απο την άλλη κυκλοφορεί το Swim, τον πιο "βατό" δίσκο του ως τώρα νομίζω, που για μένα μπορεί άνετα -σε καλλιτεχνικό επίπεδο- να συγκριθεί με το Start breaking my heart που είχε κάνει ως Manitoba. Ότι πρέπει για τις καταπληκτικές ανοιξιάτικες μέρες που έχουν έρθει. H Joanna Newsom λύνει τις κοτσίδες της και αρχίζει να φωτογραφίζεται ως ντίβα. Εντυπωσιακή αλλαγή στην εμφάνιση και επιστροφή με το τριπλό Have one on me χωρίς καμία ιδιαίτερη εξέλιξη στον ήχο -ίσως λίγο περισσότερο φως απο τους προηγούμενους- αλλά αν δεν ανήκεις στο στρατόπεδο που τη μισεί τότε θα παίζει στον player απο το πρωί μέχρι το βράδυ. Τέλος, ο σεβάσμιος Gil Scott Heron όχι μόνο έβγαλε έναν φρέσκο δίσκο του σήμερα, το I'm new here, τον υποστηρίζει ερχόμενος και στην Αθήνα στις 23/5. Τα ανωτέρω αντικαταθλιπτικά κυκλοφορούν στα περισσότερα ενημερωμένα blogs εδώ και καιρό οπότε αν πρέπει να προτείνω κάτι σχετικά άγνωστο ακόμα, αυτό είναι μια ηλεκτρική λειτανία, μισή ελληνική.

Πέμπτη, Μαρτίου 18, 2010

ψι-ψι

Μερικές φορές σκέφτομαι ότι θα ήθελα να είμαι γάτα. Όχι σαν τη δικιά μου τη φοβιτσιάρα, σαν τις άλλες που είναι έξω στη γειτονιά. Που ξαπλώνουν όπου βρουν και λιάζονται με τις ώρες. Καθώς κατεβαίνω η ανεβαίνω τα σκαλιά στο άλσος βλέπω καθημερινά τουλάχιστον 15 γάτες χυμένες, επάνω σε αυτοκίνητα, μέσα στα χόρτα, στα σκαλιά, στην είσοδο της πολυκατοικίας η καθισμένες σε παρατημένες καρέκλες δίπλα σε κάδους. Οι περισσότερες της παρέας δεν φοβούνται καθόλου και σ'αφήνουν να τις χαϊδέψεις, αν είσαι τυχερός μπορεί να σου γουργουρίσουν κιόλας. Σήμερα το πρωί αφού δεν πρόλαβα το ραντεβού στο γιατρό, ήπια έναν ωραίο καφέ στο Αερόστατο κόντρα στον ήλιο. Στο δρόμο για το γραφείο βρήκα αυτήν που όχι μόνο έκατσε να την φωτογραφίσω αλλά ήρθε μόνη της για να τριφτεί.

Τρίτη, Μαρτίου 16, 2010

Make my day


An entertaining and cheeky music video for “70 Million”, hit song by Franco-American band, Hold Your Horses!, offers a wink at art history as band members playfully reconstruct famous paintings in an off the wall lyrical interpretation all their own.

Yes darling, this is art too!

Πέμπτη, Μαρτίου 11, 2010

Die fetten Jahre sind vorbei

Οι μέρες της αφθονίας σας είναι μετρημένες. Ο τίτλος της εξαιρετικής ταινίας του Hans Weingartner είναι πιο επίκαιρος απο ποτέ. Μια παρέα εισβάλει στα σπίτια πλουσίων οικογενειών και τα κάνει άνω-κάτω. Δεν κλέβουν, δεν θέλουν να αρπάξουν υλικά αγαθά. Θέλουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Αλλάζουν θέση στα έπιπλα, πετάνε καναπέδες στην πισίνα, προσπαθούν να αναστατώσουν την ήρεμη και βολεμένη ζωή τους. Θέλουν να "εκπαιδεύσουν" τα πλούσια "θύματα" τους με αυτόν τον τρόπο ώστε να αλλάξουν τρόπο ζωής. Όταν φεύγουν αφήνουν πάντα το ίδιο σημείωμα.
Στην Ελληνική πραγματικότητα κανείς δεν θέλει να δεχτεί ότι αυτές οι μέρες της αφθονίας έχουν περάσει. Οι δημόσιοι βγαίνουν στους δρόμους γιατί κόβονται τα αδικαιολόγητα επιδόματα που έπαιρναν, οι αγρότες κόβουν τη χώρα στα δύο γιατί οι επιδοτήσεις της Ε.Ε τελείωσαν -μάλιστα είναι και οι ίδιοι αγρότες του ΚΚΕ που επι χρόνια φώναζαν να βγούμε απο την Ε.Ε, τις επιδοτήσεις της οποίας όμως τσέπωναν κάθε χρόνο χωρίς να αλλάζουν, χωρίς να βελτιώνουν τις καλλιέργειες τους, τώρα που δεν έχει άλλο πάλι φωνάζουν- οι απολυμένοι της Ολυμπιακής απαιτούν να μπουν σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου με τους ίδιους υπέρογκους μισθούς, η σιχαμερή φυλή των ταξιτζήδων απεργεί γιατί δεν θέλει ούτε να φορολογείται ούτε να κόβει αποδείξεις, το ίδιο και τα βενζινάδικα, οι εφοριακοί, οι δικαστικοί, οι περιπτεράδες κ.ο.κ. Κανείς δεν θέλει να πληρώσει φόρους. Λογικό.. Οι καιροί όμως ήταν πάντα δύσκολοι δεν έγιναν τώρα, ο καθένας έκλεβε τον διπλανό του πάντα και οι δυο μαζί το κράτος. Κανείς δεν αντιδρούσε. Ο Έλληνας νόμιζε ότι αυτές οι μέρες της αφθονίας θα κρατούσαν για πάντα, η αν όχι για πάντα, τουλάχιστον θα μπορούσε να καλοπερνάει για αρκετά χρόνια. Η μαμά Ευρώπη θα τον τάιζε όσο αυτός κυκλοφορούσε με τζιπ, έπαιρνε η έδινε φακελάκια, ήταν κάθε βράδυ στα μπουζούκια, διακοπές και μεγάλη ζωή. Έπινε νερό στο όνομα του Αντρέα που του έδινε τα λεφτά και στου Κωστόπουλου που τον έμαθε να τα χαλάει. Όλα κυλούσαν ήρεμα στην ηλιόλουστη αυτή χώρα. Μόνο που αυτή δεν παρήγαγε τίποτα. Μόνο καινούρια κόλπα, παράθυρα για να κλέβεις το κράτος και να μη δίνεις λογαριασμό σε κανέναν και φτηνό συνδικαλισμό. Να μην αλλάξει τίποτα. Μα φταίνε οι τωρινοί, οι προηγούμενοι, οι επόμενοι, φταίει το σύστημα, λες και αυτό δεν το φτιάξαμε εμείς. Λες και δεν είμαστε όλοι δημιουργοι αυτού του άδικου ναι, αλλά και απατεωνίστικου συστήματος. Δεν ήθελε και τόση διορατικότητα για να καταλάβει κάποιος ότι το καράβι αργά η γρήγορα θα βούλιαζε. Και ας μην υπήρχε αυτό που ονομάζουμε κρίση, μια χώρα με σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και άλλους τόσους να ψάχνουν μια τρύπα για να χωθούν σε αυτόν, να αράζουν όπως λένε, να μπω στο δημόσιο να αράξω, πάλι το ίδιο θα συνέβαινε. Κι εγώ έτσι μεγάλωσα. Να μπεις στο δημόσιο να αράξεις μου έλεγαν. Μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει, να πληρώνεσαι. Και άσε τους άλλους.. Κοίτα τον εαυτούλη σου, εσύ θα την πληρώσεις? Ναι οκ, αλλά αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, τότε ας είμαστε ρεαλιστές σε όλα κι όχι όπου μας συμφέρει. Φυσικά και τα νέα μέτρα είναι άδικα για πολλούς αλλά πάντα έτσι ήταν. Δεν ζούμε στην τελεια κοινωνία. Μακάρι το ένα η το άλλο κόμμα να κάνει κατι με τους εξοπλισμούς που το μέγεθος τους είναι αδιανόητο για μια χώρα σαν την Ελλάδα, για οποιαδήποτε χώρα. Αλλά ας σοβαρευτούμε κι εμείς λίγο. Όλοι. Κι ας μην ασχολούμαστε με το γερμανικό κωλοδάχτυλο της Αφροδίτης.
Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια που ταξίδευα με έναν έλληνα που ζει κι εργάζεται στη Φρανκφούρτη και έπαιρνε 4.000 ευρώ το μήνα. Υπερβολικό για εμάς ακόμα και τώρα, τα μισά όμως τα έπαιρνε η εφορεία. Τα μισά? Ρώτησα εγώ. Τα μισά τα έπαιρνε η εφορεία. Γνωρίζω όμως και τις παροχές που του δίνει το Γερμανικό κράτος και την ποιότητα ζωής στην πόλη που ζει. Ας το σκεφτούν αυτό οι εαυτούληδες. Αν ελπίζει κάτι κάποιος σε αυτή τη χώρα (αν), είναι, η δύσκολη αυτή κατάσταση που επικρατεί (και οι όποιες αλλαγές) να γίνει η αφετηρία για να σοβαρευτούμε και να αλλάξουμε νοοτροπία. Γιατί αυτό που λέγεται, ότι "για να ξαναγεννηθείς πρέπει να πιάσεις πάτο", δεν ισχύει πάντα. Και τότε ούτε τον εαυτούλη μας δεν θα μπορούμε να σώσουμε.

Κυριακή, Μαρτίου 07, 2010

R.I.P


Vic Chesnutt 1964-2009



Mark Linkous 1962-2010

Η ειρωνία είναι ότι οι δυο τους συνεργάστηκαν πριν λίγο καιρό για το πολύ καλό Dark night of the soul. Αν και οι αυτοκτονίες είναι κάτι συνηθισμένο πια στον -ας τον πουμε- rock τρόπο ζωής, ποτέ δεν παύουν να με εκπλήσσουν και μερικές φορές, αφού έχω ψάξει πριν λίγο για τη ζωή τους, συνήθως όταν πέφτω στο κρεβάτι πιάνω τον εαυτό μου να προσπαθεί να καταλάβει, κάτι. Μάταια. O Mark Linkous (Sparklehorse) και ο Vic Chesnutt μου ήταν δυο πολύ συμπαθείς προσωπικότητες απο το χώρο της μουσικής, δυο ήρεμες δυνάμεις και έφυγαν με περίπου 2 μήνες διαφορά. Ο ένας με χάπια, ο άλλος με όπλο.

Τρίτη, Μαρτίου 02, 2010

Bas Slam

Στο Goethe οι ετοιμασίες είχαν ξεκινήσει νωρίς, Γερμανοί γαρ. Slam poetry. Bas Böttcher. Η πρώτη "επαγγελματική" παράσταση του είδους στην Αθήνα κλπ κλπ απο το δελτίο τύπου. Πολύ απλά στημένα όλα, πολύχρωμα τραπεζάκια και καρέκλες κολλητά η μία στην άλλη, μικρή σκηνή και προτζέκτορας. Το ίδιο απλός και καλοσυνάτος και ο Bas που "ράπαρε" με την ποίηση του μπροστά σε ένα μικρό αλλά θερμό κοινό, πολύ θερμότερο απο το δεκαπλάσιο που θα βρισκόταν σε μια αίθουσα κινηματογράφου για το Βερολινέζικο next big thing. Στο λιγοστό κοινό του Bas όμως τα ειλικρινή χαμόγελα δεν έσβησαν ποτέ. Αντίθετα, το όψιμο ενδιαφέρον για τη Γερμανική κουλτούρα των Αθηναίων, που χύνουν (sorry) ακούγοντας Βερολίνο, μάλλον εξαντλείται αποκλειστικά στη μόδα, στις Ζωές των άλλων και στην εναλλακτική trendy -ποδηλατική- στάση ζωής. Που δεν είναι καθόλου άσχημα βέβαια, αν γνωρίζεις σε ποιά πλευρά είσαι...
Ρομαντισμός, κυνισμός και μαύρο χιούμορ χαρακτηρίζουν τη γλώσσα του Böttcher και μακάρι να μπορούσα να επιχειρήσω μια μικρή μετάφραση απο τα γερμανικά σε κάποιους στίχους (στην παράσταση υπήρχαν υπερτιτλοι), αλλά ακόμα είμαι σε επίπεδο νηπίου. Βρήκα όμως διάφορα βιντεο απο παραστάσεις του και το Blumenblüten στα Αγγλικά.




FLOWER BLOSSOMS
Whether bound in a bunch on sale with filler gree
Whether grown in greenhouses with guano dung
Whether in vases, flower beds, borders, or pots
Whether on forest floors, in fields, along the wayside or riverbank
Flower blossoms, you’ve been had
Flower blossoms, you’ve been betrayed!
They print you on tacky wallpaper and paste you up
They spray golden gloss paint on you if you’re not pretty enough
They crochet you into pot holders and then scorch you
They print you on toilet paper and use you to wipe butts
Flower blossoms, you’ve been had
Flower blossoms, you’ve been betrayed!
They reconstruct you in plastic and then shoot at you at amusement parks
They use you to decorate lecterns of military dictators
They call you pansies, knotgrass, or marsh marigolds
Men give you away as a bouquet when they’ve been unfaithful
Flower blossoms, you’ve been had
Flower blossoms, you’ve been betrayed!
They pluck your petals to determine if they’re loved
They misuse you in advertising, for example for Lux
They even eat your buds as artichokes or capers
Some smoke you in pipes and get high on you
Flower blossoms, you’ve been had
Flower blossoms, you’ve been betrayed!
Your scent hangs from rearview mirrors in the shape of little tree air fresheners
They wrap you in cellophane with other green stuff
They dry you and turn you into potpourri
They’ve even named false money after you
Flower blossoms, you’ve been had
Flower blossoms, you’ve been betrayed!