Τρίτη, Μαΐου 27, 2008

Yes Darling, But is It Art?

                            

Βλέπω αυτό το βιντεάκι και προκαλώ τον καθένα, να μου ορίσει τι είναι τέχνη, αν συμβαίνουν η όχι σπουδαία πράγματα σήμερα, αν η τέχνη πρέπει να "οριοθετείται" μέσα στη glam η ακαδημαϊκή "αγκαλιά" ενός μουσείου η μιας γκαλερί αλλά και αν "θέλει" η μπορεί κάποιος -βλεποντας το βίντεο-  να επιχειρηματολογήσει υπέρ κάποιου σπουδαίιιιιου ευρωπαίου ζωγράφου του 18ου αιώνα που ζωγραφίζει με λάδι πάνω σε καμβά, προβατάκια δίπλα σε ρυάκια και μελαγχολικά τοπία κλπ κλπ κλπ..........    

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την τέχνη είναι διαφορετικός τόσο από εποχή σε εποχή αλλά και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Νομίζω ότι δεν θα μπορούσα να βρω επιχείρηματα γιατί κάτι δεν είναι τέχνη από την στιγμή που ο δημιουργός του πιστεύει πως έιναι. Αν μικρέ αστροναύτη ρίξεις μία εμπνευσμένη κλανιά και μου πεις: "φσσσσ, μαλάκα αυτό είναι τέχνη" δεν θα μπορέσω να διαφωνήσω. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να κρίνω εάν η κλανιά σου ικανοποιεί τα δικά μου στανταρντ για το τι είναι τέχνη και τι όχι.

Πάντως το βιντεάκι είναι καλό...:-)

onelittleastronaut είπε...

μ'αρεσει η επιχειρηματολογια σου bucanero, συμφωνω οτι ο καθενας εχει διαφορετικη αντιληψη περι τεχνης αλλα οταν γραφω να "επιχειρηματολογήσει υπέρ κάποιου σπουδαίιιιιου ευρωπαίου ζωγράφου κλπ κλπ" εννοώ κάποιου "παγιωμένου" καλλιτέχνη ευρέως γνωστού που με το έτσι θέλω η κοινωνία-ισως-μας έχει "επιβάλλει", του έχει φορέσει το φωτοστέφανο και τον έχει χρήσει αδιαμφισβήτητα σημαντικό συγκαταλέγοντας τον μέσα σε εγκυκλοπαίδειες, βιβλία η ότι άλλο μπορεί και διαμορφώνει μια κοινή γνώμη. επίσης δεν απαντάς αν συμβαίνουν σημαντικά πράγματα σήμερα, που μάλλον αυτό είναι και το ζητούμενο, ο λόγος δηλαδή που έθεσα το "ερώτημα" εκτός απο τον υπέρμετρο ενθουσιασμό μου με το βίντεο, ήταν και η προσπάθεια για να τεθεί η βάση μιας έστω μινι (σημειολογικής αν θες) συζήτησης (οσο μπορει να γίνει απο'δω) για το αν συμβαίνουν πράγματα σήμερα, γιατί εγώ είμαι σίγουρος (και καθετος σε αυτό) ότι αν υπήρχε μια υποτιθέμενη κλιμακα, σημερα είμαστε στο peak αυτής, σε σχέση με αυτο που συνέβαινε 200,100, η και 20 χρόνια πριν, και δεν μιλαω φυσικα για την ελλαδα. έχω φουντώσει τώρα το καταλαβαίνεις...παντως το βιντεο ειναι παρα πολυ καλό!!!

Ανώνυμος είπε...

m'aresei pou tithetai pali auto to aionio erotima peri tehnis. kai m'aresei otan dyo anthropoi diafonoun, diladi yparhei enas dialogos. nai o tropos pou antilamvanetai kaneis tin tehni einai diaforetikos, yparhoun omos 2-3 standard an thelete pou elpizo na prolavo na ta anaptixo kapoia stigmi argotera. alla symfono me to oti simera eimaste sto peak autis tis klimakas, perissotero omos giati i tehni den einai mia opos i zografiki paliotera i i mousiki..koitaxte ti ginetai me ta nea mesa, koitaxte tin anaptixi tou video art, mesa sto site exei polla endiaferonta pragmata, kai gia na ertho kai pio konta se sas koitaxte apla ta videoclips tou gondry gia radiohead i bjork pou einai simatikotera apo pollous pinakes den ksero ki ego poiou

bucanero είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

simfono kai ego oti eimaste sto peak, alla opos leei kai i mel.k auto exei na kanei perissotero me tin posotita logo tis eukolias pou mas dinoun ta sigxrona mesa. oson afora tin poiotita einai thema standards... isos auto pou prepei na mas apasxolisei einai an iparxoun standards stin texni kai an nai poia einai auta...

onelittleastronaut είπε...

κοσμος και κοσμακης ξαφνικα...θα διαφωνήσω μάλλον με την/τον mel.k πιστεύω οτι δεν υπάρχουν αυτά τα 2-3 standards ή δεν πρέπει να υπάρχουν η στο κάτω κατω αν υπάρχουν είναι αυτό που λέμε "ακαδημαϊκού τύπου", άρα δογματικά? πραγματικά πιστεύω ότι πρέπει να μείνουμε μακριά απο όλα αυτά ιδίως όσον αφορά τη σύγχρονη τέχνη όπου μέσα σε αυτή εντάσονται τα νέα μέσα (και ναι η ποσότητα, που σημειώνει ο tony) αλλά και η ζωγραφική με λάδι πάνω σε καμβά που λέγαμε. υπάρχει μια σχετική ευκολία σήμερα στο να "παράγεται" τέχνη-αν υποθέσουμε ότι είναι ένα προϊον-αλλά όχι τόσο δραματικά μεγαλύτερη απο τα προηγούμενα χρόνια, πιστέυω υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία σήμερα και αυτό το γεγονός έχει συμβάλλει σε αυτήν την έκρηξη. μου έρχεται στο μυαλό κάτι που συζητούσα πριν μερικές μέρες για τους dj's όπου υποστήριζα ότι ναι μεν υπάρχει πλέον δωρεάν πληροφορία αλλά αυτό δεν κάνει τη δουλειά τους πιο εύκολη, αντιθέτως, μπορεί να μην πληρώνουν για να αγοράζουν δίσκους όπως παλιά μέσα στα δισκοπωλεία αλλά καλούνται να ψάξουν να βρούν και να ξεχωρίσουν τελικά την καλή (η κακή) μουσική μέσα στον ωκεανό που λέγεται internet, πράγμα που δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολο και απλό σήμερα.

Ανώνυμος είπε...

kai epanerhomai:
-τέχνη (ουσ.)= δεξιότητα σε εργασία του χεριού, ικανότητα επαγγελματική, επάγγελμα || εμπειρία από την άσκηση ορισμένου έργου || επιδεξιότητα, μαστοριά || τέχνασμα, επινόημα || έκφραση του συναισθηματικού κόσμου του δημιουργού σε καλλιτεχνικές μορφές, που προκαλούν αισθητική συγκίνηση στους άλλους ανθρώπους (λογοτεχνία, μουσική, καλές τέχνες)

-Μ΄αυτό ο άνθρωπος μπορεί να ικανοποιήσει τις υλικές του ανάγκες. Σήμερα με τον όρο Τέχνη εννοούμε ειδικά τις Καλές Τέχνες, που γεννούν την αισθητική συγκίνηση και ηδονή.

-Η Τέχνη θεωρήθηκε σαν θείο δώρο, σαν έκφραση του θρησκευτικού συναισθήματος, ως τρόπος για να καταλαγιάσει ο αρχέγονος τρόμος μπροστά στο άγνωστο της φύσης, για να εξευμενιστεί το θείο, να αναπαρασταθεί έτσι, ώστε να τονιστεί η αναγκαία παρουσία του. Η τέχνη τότε μετατρέπει τον αρχέγονο τρόμο σε ρυθμό.

-Η Τέχνη είναι ένα είδος γλώσσας, μέσο δηλαδή επικοινωνίας και έκφρασης των συναισθημάτων και ιδεών του ανθρώπου, έκφραση μιας ανάγκης να νικηθεί η μοναξιά μέσα από μια διαδικασία αποατομίκευσης του ωραίου.

-Η Τέχνη θεωρήθηκε ως ατομική έκφραση, γιατί το έργο του καλλιτέχνη είναι αποτέλεσμα ατομικής δημιουργίας, γι΄αυτό η προσωπική σφραγίδα του καλλιτέχνη είναι έκδηλη σε κάθε έργο του. Η τέχνη είναι κυρίως έκφραση του ψυχικού κόσμου του καλλιτέχνη.

ekana copy-paste apo komatia pou eiha hrisimopiisei ki ego sto parelthon gia ergasies kai alla. auta san orismos. ta standards panta tha iparhoun, aloste pistevo oti an ohi oli ena megalo komati tis tehnis einai kateuthinomeno